петак, 17. децембар 2021.

Ванредном провидуру Антонију Бембу (17. Х1729.)

 

 

 

Ванредном провидуру Антонију Бембу

17. Х1729. 

Препис из књиге пријатељске.

От мене пријатеља аге от Спужа, и от Подгорице, и от Скадра, и от Бара и У[л]циња, нашему пријатељу владики Данилу от Скандарије и Приморја веле драго поздравлење. 

А потом, давамо ти на знање како дођоше наши људи из Цариграда и кажују да није никакве књиге излазило пред цара на Црну Гору, а и наши су људи били у босанскога паше да ваде књиге и тестир поради трговине и скалах. И тако и они кажују да није ни босански паша слао никакве књиге у цара, него је разбучио оне арзе што је Херцеговина ударала на Црну Гору. И карао је босански паша наше аге, зашто нијесу и они удрили арзе на Црну Гору, а наше су му аге одговорили: »Ми нећемо удрит арзе за ваше и за црногорске свађе, нако кад се похаине и пођу у принципа тер узму барјаке и оруж[ј]е супроћ цара, онда ћемо и арзе и војску  на њих. А сад је добро да мирујемо и тргујемо и немо[ј]те мислит, владико! Ово је истинска истина и војске на Црну Гору зимус није.

И Бог те веселио!

Пресвијетли и преузвишени господине, господине предраги,

Ова [књига] ми дође јутрос у просвитање и шиљем ти је по истијех Махинах нека знате праву љубав и службу коју наносимо Вашему пресвијетлому и преузвишеному господству и како и Ви жудите да Ви често гласове от ове стране пошиљемо, зато и не мањкавамо колико можемо знат. А Ваше ће пресвијетло и преузвишено господство боље бит от сваке стране разумјело, ма и ови пријатељ који мене пише није досад фалсо и невљерно ништа писао, но све право, а сад не знам хоће ли не преварит. 

1729, ок[товра?] 17. 

Данил владика цетињски 

Адреса: Пресвијетлому и преузвишеному господину софрапровидуру господину Антонију Бенбу, на прешу у Нови

Оригинал, писан руком владике Данила. ИАК, фонд УПІ 48 (1728—1730, бр. 88).







Нема коментара:

Постави коментар