недеља, 9. јануар 2022.

Ванредном провидуру Винченцу Гритију (8. XI 1748.)

 

 

  

Ванредном провидуру Винченцу Гритију 

8. XI 1748. 

Ми нижеименовани поздрављамо мило и драго Ваше пресвијетло господство. И примили смо и разумљели Ваше заповиједи за игумна махинскога. Све смо испитали како је било. Били су уза[ј]мили Турци Махинама 150 цекинах у велику њихов потребу, пак су дошли исти Турци у исте Махине и вратили су им њихово благо. У то игум[ан] није крив, но су криви они старјешине који су прихватили Турке бе[з] заповиједи принципове и без фанта а у то игумна нијесу ни питали. Ти си принцип. Ти заповиједај!  Судити ваља да слушају. 

И молимо Ваше пресвијетло преузвишено господство да[ј]те орден Шкаљарима нека врате те коње и ту шеницу што су узели да не кури зло напри јед. 

И жудимо Ви свакога добра и поштења. 

1748, нојември 8. 

Бискуп Сава скандаријски и приморски на службу 

Преведри принципе,

Тизи исти који су то писали и презентали на исте Махине, тако ми душе, којигођ брод дође турски под Будвом, у њем улазе и с Турцима пију и ш њима се целивају, ма је сад устала неправда на правду. Сад правде није на ове стране, а неправде доста, а ти си господар мој и принцип. Мож[еш] чинит како хоћеш. Не даду баруни и лаже да моја [ријеч] ваља у Вас ниједна, ма фала Богу, видијеће се послије. 

Оригинал, писан руком владике Саве. ИАК, фонд УП 70 (1749—1750) - уп. Миловић 1956 426 бр: 330.

 









Нема коментара:

Постави коментар